destinatii

flower pow(d)er city break

April 14, 2016

În fiecare (primă)vară, indiferent de câte check-in-uri ai dat la terasă pe fondul entuziasmului precoce cauzat de venirea zilelor interminabile cu soare, la un moment dat, tot te găsești scrollând printre pozele din vacanța de iarnă (fie doar pentru că tre’ să mai faci loc pentru altele noi). Și, în ciuda seninătății primăverii, parcă ai mai face o coborâre, iar dacă nu ai șters încă aplicațiile (ski tracks app) din telefon, nu trebuie să aștepți până la iarnă, când vine iar zăpada, pentru o nouă performanță.

Summer blues-ul se vindecă destul de lejer cu câte un ghețar pitit prin Europa, la doar 2-3h de zbor față de noi. În speță, este și cazul ghețarului Hintertux, aflat in ținutul TUX din Austria, ”vizitat” la sfârșitul lunii mai 2015.

IN SITU


Parte a domeniului tirolez Zillertal, Hintertux este singurul ghețar din Austria deschis în fiecare zi a anului. Cu înălțimi de până la 3250m, powder-ul este în floare chiar și în luna mai, iunie. Instalațiile pe cablu sunt și ele deschise, și, surpriză, nu sunt cozi! De obicei, peste vară, ghețarul este populat de instructorii de ski care își susțin examenele sau echipele naționale de ski care își desfășoară aici cantonamentele. Instalațiile pe cablu sunt noi, cel mai recent skilift fiind inaugurat în 2014. În total sunt 20 de instalații și 12 pârtii.

Pe ghețar sunt două snowpark-uri, unul pentru freestyleri – Betterpark la 3200m și unul family / rookie friendly – Familypark la 2100m. Tot pe ghețar a fost amenajată o crevasă pentru tururi – Nature s Ice Palace.

Diferențele de temperatură de la o zi la alta sunt absolut considerabile. Într-o zi ai nevoie de lentila de soare iar a doua zi sau chiar câteva ore mai târziu ai nevoie de lentila de ceață. De la o zi la alta poate ninge cât să deranjeze programul de chill al celor de pe trackuri.

În afara sezonului de ski, dar mai ales în luna mai (luna de curățenie generală) multe dintre hoteluri / pensiuni sunt închise, în consecință și restaurantele. Deși, în Hintertux, chiar la baza primului scaun care duce spre ghețar, sunt deschise câteva hoteluri acestea au multe stele iar prețurile nu sunt chiar decente (pentru un budget traveler) și, mai mult, te obligă la o pensiune completă.

Stațiunea Mayrhofen este ideală atât pentru cazare cât și pentru restaurante sau magazine. Distanța de la verdeață și de la floricele pe câmpii până la zăpada de peste 40 de cm  este de 20 de km, pe care îi faci cu mașina în 30′ (se urcă foarte mult) sau cu bus-ul în 45′. Mai mult, la prima gondolă există o parcare gratuită în perioada sezonului de vară. Este de menționat că Mayrhofen este la o oră de mers pe autobahn față de Innsbruck și la două față de Salzburg, ceea ce oferă posibilitatea unei excursii.

DE GUSTIBUS


La 2660 m se află un super refugiu pentru pauza de masă sau pentru cei mai leneși, cu zonă self service, cu restaurant a la carte sau terasă-lounge – Tuxer Fenerhaus. Locul este abia renovat și arată impecabil. Mâncarea este un pic pricey dar gustoasă, iar apfelstrudel mit vanillesoße este to die for!!! Plus wi-fi la liber!!

Mayrhofen în sezonul de vară este pustiu. Restaurantele le numeri pe degete, însă sunt suficiente pentru o săptămână, cât să nu le repeți. Un restaurant cu specific tirolez, cu cârnățăraie multă și meniu fix este Kramerwirt. Un alt mic crowdy /cozy restaurant este Pane e Vino, cu specific italienesc.

Desigur, ca în orice ski resort, există și Billa și Spark de unde te poți aproviziona pentru micul dejun sau unde găsești bomboane Mozart la un preț foarte mic (față de aeroport).

 


PERIOADA   mai-august

TRANSPORT   avion Bucuresti – Munchen, curse regulate de linie; mașină închiriată din aeroport (atenție să fie echipată cu anvelope de iarnă)

METEO   14-25°C la baza ghețarului și -5-5°C pe ghețar; zăpadă din abundență (effing blizzard)

AGLOMERAȚIE   în afara sezonului de iarnă este aproape pustiu

CAZARE   Mountainspirit pensiune din 2014, cu un super design, foarte bine organizată, cu cameră de uscare pentru echipamente și kitchinetă

SPA   Erlebnisbad Myarhofen, unde au piscină interioară cu jacuzzi și tobogane dar și piscină exterioară – 10€

SKI PASS   între 38€ pentru o zi și 150€ pentru 4 zile

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply