destinatii

o zi in Milano

April 18, 2015

Ce ar fi, duminica aceasta, sa bei o cafea la Milano … cu prietena ta care implineste 30 de ani si careia vrei sa ii faci o super surpriza? Cu putin efort= trezit de dimineata, te poti imbarca intr-una din cursele regulate catre Milano si poti petrece o zi relaxanta in capitala Lombardiei. Chiar daca nu esti la prima vizita, pregatirile pentru World Expo 2015 energizeaza orasul prin tot felul de pop-up baruri, restaurante sau centre culturale.

Si daca tot stai o zi, cel mai bine ar fi sa te organizezi putin pentru a te bucura de cat mai multe. Mai jos am refacut traseul meu, de o zi, in Milano:

1. Patiseria PAVE: trezitul de dimineata nu este tocmai pe placul meu si incerc sa recompensez efortul cumva. Patiseria, aflata in apropiere garii centrale, este un loc vintage+ cool, autentic italienesc, prea putin cunoscut turistilor, mereu in drumul meu.

2. Duomo di Milano: toate strazile duc spre Dom! Maretia catedralei este incontestabila si pentru cateva momente uiti de puhoaiele de turisti si de mirosul de pizza care iti lasa gura apa. Insa, fiind la a doua vizita, am preferat sa admir domul de pe terasa Rinascente (food-court-ul mall-ului omonim). Privelistea de aici merita cei 25 de euro platiti pentru o salata si un fresh.

3. Camparino: daca in Venezia bei Spritz si Negroni in Florenta, in Milano bei cel mai bun Campari on the rocks si unde altundeva daca nu in barul cu traditie Camparino, aflat la intrarea in galeria Vittorio Emanuele II.

4. Sa iei taurul de ”coarne”: tot in galeria Vittorio Emanuele II, vei intalni oameni care, cu calcaiul infipt bine in zona intima a unui taur, ilustrat din mozaic pe pavajul din galerie, se invart, in speranta de a avea mai mult noroc. Multi superstitiosi stau la coada pentru a intra in “comuniune” cu taurul.

5. Cina cea de Taina: cel mai important si eficient este sa iti faci o programare a vizitei pentru a evita coada dar mai ales pentru a-ti asigura un loc in ziua in care te afli in oras. Lucrarea lui Da Vinci se afla in biserica Santa Maria delle Grazie.

6. Castelul Sforzesco impreuna cu parcul Sempione sunt ideale pentru un picnic ad-hoc. Inspirat este sa sa iei la pachet “ceva bun” de la Pasticceria Marchesi, una dintre cele mai vechi cafenele din Milano, aflata in apropierea castelului. La intrarea in castel a fost construit Expo Gate, loc pentru expozitii dedicate celui mai mare targ din Milano, si unde se afla un magazin de suveniruri foarte speciale/inovative, semnate de disgnerii expozanti.

7. Piazza XXV Aprile – Via Corso Como – Piazza Gae Aulenti: acest trio formeaza zona de contrast a orasului, o combinatie intre nou si vechi, cu magazine si restaurante exclusiviste dar si cu un centru de afaceri pe masura. In piateta XXV Aprile regasim Porta Garibaldi si faimosul Eataly (un imperiu dedicat bucatariei si produselor traditionale italienesti) construit intr-un fost teatru. Din piateta, poti continua periplul pe strada Corso Como pentru un aperitivo sau pentru o vizita la magazinul 10 Corso Como (similar Colette-ului din Paris). In capatul acestei stradute se vad cladirile de birouri care formeaza noul skyline al orasului, (detronand Domul ca si inaltime) si in centrul carora se afla Piazza Gae Aulenti.

8. Cartierul Tortona: cunoscut ca fosta zona industriala a orasului, acesta se transforma total si vibreaza de energie in perioada Design Week-ului. Este foarte fain sa te plimbi pe stradute, sa observi oamenii cool care se perinda pe aici sau sa intri la una din expozitiile de design. Din Tortona se ajunge imediat in Naviglio, o alta zona aglomerata a orasului, mai ales seara al aperitivo, strabatuta de un canal, pe care de fiecare data l-am gasit secat.

9. Cina la Carlo e Camilla in Segheria: este cea mai placuta exprienta avuta in Milano la vizita recenta. Restaurantul este impresionant prin locatie, design, atmosfera si meniul chef-ului Carlo Cracco. Este neaparat nevoie de o rezervare. Cei de la Wallpaper l-au desemnat best new restaurant in 2015.

 

DURATA    o zi

TRANSPORT   avion cursa Wizz Air; transfer aeroport – gara centrala cu Teravission; ocazional metroul

CAZARE  hotel Garda – in apropierea garii centrale, perfect pentru o noapte

AGLOMERATIE  Milano este mereu in high season, mai ales in 2015 cand are loc World Expo din mai pana in octombrie.

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply