CONTRIBUȚII, destinatii

o zi in Vilnius

September 16, 2015

Probabil ca pentru multi dintre noi, Vilnius nu este prima destinatie pe lista atunci cand vine vorba despre o vacanta. Insa daca iti doresti ceva inedit (sau te nimeresti din intamplare in Lituania), la maxim 2 ore de zbor, un loc in care globalizarea sa nu se simta asa cum o simti prezenta in mare parte a Europei, Vilnius ar putea fi pe lista ta.

Desi are o suprafata cu aproape 40% mai mare decat Bucurestiul, populatia orasului este pe sfert fata de cea a capitalei noastre, ceea ce lasa multe spatii verzi. Locuitorii orasului se lauda ca Vilnius are peste 60% spatii verzi, iar acest lucru se vede. Seara poti vedea mii de stele pe cer, daca ai norocul sa prinzi o seara fara nori.

Daca vrei sa ai o privire de ansamblu asupra orasului, cel mai simplu este sa te urci pe dealul in varful caruia este Turnul lui Gediminas. Se spune ca turnul este construit pe pozitia in care Marele Duce al Lituaniei Gediminas a visat ca urla un lup din fier. Acesta urla atat de tare incat aveai sanzatia ca 100 de lupi urla impreuna. Dupa ce s-a trezit, si-a intrebat vrajitorul ce poate sa insemne acest vis, iar acesta i-a spus ca acela este locul peste care el Gediminas va trebui sa construiasca un oras care va deveni cunoscut in intreaga lume. Orasul s-a numit Vilnius, datorita raului Vilnia care curge in apropiere. Lituanienii sunt mandri de istoria orasului lor, legenda aceasta fiindu-mi dezvaluita de unul dintre oamenii de pe strada care a fost mai mult decat bucuros sa ma ajute cu cateva sfaturi pentru a surprinde cat mai bine din atmosfera orasului.

De la poalele dealului, incepe orasul vechi unde poti admira si catedrala din Vilnius, impunatoare de altfel si renovata recent.

Pe mine insa m-au prins stradutele intortocheate pline cu magazine, pub-uri, baruri, cafenele si artisti stradali. Orasul este plin de viata. Peste tot vezi tineri care intra in pub-uri si cafenele, unde poti sa simti spiritul liber al acestui oras.

In ceea ce priveste mancarea, lituanienilor le plac carnurile, in special cea de porc. Poti manca tot felul de delicatese de genul, urechi, coada, jumari si niste cartofi traditionali sub forma de chiftelute, foarte gustosi dar destul de grei. Cand vine vorba de bautura, berea care mi-a fost recomandata a fost o bere usor dulceaga si nefiltarata, in genul berilor albe, mai putin recomandata celor care prefera berea ceheasca sau germana.

O alta distractie este calatoria cu balonul. In Vilnius, in zilele cu soare, zboara zeci de baloane care pot decola si ateriza folosindu-se de spatiile verzi ale orasului, care exista din belsug aici.

In Vinius, lituanienii pe care i-am intalnit sunt de doua feluri: cei care vorbesc rusa si cei care vorbesc engleza. Iti va fi usor sa comunici cu locuitorii din Vilnius daca vorbesti una din cele doua limbi.

Este un loc inedit pentru un city break intr-un oras linsitit, cu mancare buna si pierdut timp la cafea, un loc in care iti ramane timp suficient sa socializezi cu pretenii, pentru ca nu vei fi alergat intre muzee si biserici.

 

contributor: emanoil draganescu

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply