destinatii, TURIST IN RO

Vulcanii Noroiosi

March 21, 2015

Pe Luna nu am ajuns (nu inca), dar la Vulcanii Noroiosi, in Buzau, am fost si este “aproape” acelasi lucru. Cel putin peisajul selenar iti da senzatia ca ai ajuns in spatiu. Ma gandesc ca acest loc unic in Europa, era locul de joaca preferat al cosmonautului nostru Dumitru Prunariu. Poate chiar aici a inceput visul acestui mare roman!

Desi potentialul este mare, locul nu este amenajat la adevarata lui valoare turistica. In primul rand, abia daca exista cateva indicatoare spre cele doua platouri Paclele Mari si Paclele Mici la 12 km de Berca, unde se gasesc acesti vulcani noroiosi, iar daca vrei sa stii despre ei ca fenomen, ar trebui sa vii cu lectia invatata. Poate daca nu ai chiulit de la orele de geografie, inca iti mai amintesti cate ceva.

Pentru o zi perfecta la Vulcanii Noroiosi ar trebui sa stii ca:

  • taxa de intrare in aceasta zona protejata este de 4 lei.
  • pe timp de ploaie, accesul nu este permis, insa daca este cald nu evita sa iei crema de soare cu tine, avand in vedere ca nu exista pic de umbra.
  • vulcanii de la Paclele Mici sunt mult mai numerosi si mai activi decat cei de la Paclele Mari.
  • la Paclele Mari, urmele “eruptiilor” sunt mult mai vizibile, formand niste cratere destul de adanci.
  • pe platoul de la Paclele Mici sunt doua asezari (deloc kitschoase) pentru turistii insetati sau infometati: Hangar si La Sopron in apropierea carora este amenajata o zona de campare atat cu cortul cat si cu rulota.
  • aici carnatii de Plescoi sunt la ei acasa
  • ar trebui sa iei o pereche de incaltaminte de schimb la tine. Nu se stie niciodata in ce vulcan nimeresti.

Locul este absolut spectaculos si intr-o anumita masura te face sa te simti mandru ca in Romania exista acest fenomen natural unic. Este firesc ca fiecare roman sa ajunga macar o data in viata aici, iar de acest lucru se ocupa Muddy Land, un proiect care promoveaza zona prin amenajarea zonei de campare, de agrement si cel important prin generarea ofertei turistice.

Daca tot esti in zona poti bifa intr-un weekend si Focul Viu de la Lopatari, Manastirea Ratesti si Berca sau locuintele rupestre, dacice din Bozioru.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply